Wethouder van Huffelen overhandigt 35 nieuwe milieucoaches hun certificaat (2013)

De Rotterdamse wethouder duurzaamheid Alexandra van Huffelen overhandigde zaterdag 9 februari 35 nieuwe milieucoaches hun certificaat tijdens een druk bezochte en sfeervolle ´Dag van de Milieucoach´ in de HUB. De milieucoaches volgden een cursus bij het Rotterdams Milieucentrum. Na de uitreiking werden een aantal workshops over zonnestroom, duurzaam verbouwen en VVE´s georganiseerd.

Milieucoaches
Milieucoaches kunnen na een cursus van hetRotterdams Milieucentrum zelfstandig voorlichtingsbijeenkomsten over energie – en waterbesparing organiseren in hun eigen straat, buurt of netwerk. Ze maken daarbij gebruik van de besparingsladder, een quiz en een e-koffer vol met demonstratiematerialen. De komende maanden wordt er weer een aantal nieuwe cursussen georganiseerd.

Rotterdam
De afgelopen twee jaar werden meer dan 200 Rotterdammers opgeleid tot milieucoach. De coaches organiseerden een groot aantal kleine en grotere bijeenkomsten in hun eigen straat en buurt maar ook bij verenigingen. Het gaat veelal over praktische besparingstips die veel geld kunnen besparen. Een aantal milieucoaches is ook initiatiefnemer van duurzame plannen vanuit een Vereniging van Eigenaren (VVE’s) of huurdersgroep. Een groot aantal initiatieven ontsproot aan de cursus milieucoach.

 

De Hub
Zaterdag 9 februari werd opnieuw een groep Milieucoaches gecertificeerd. De Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen was voor de uitreiking naar de HUB aan de Heemraadssingel gekomen. Na een aantal mooie pitches over duurzaamheid en onder grote belangstelling overhandigde de wethouder de nieuwe coaches hun certificaat.

VVE’s met energie
Na de uitreiking werd een aantal workshops georganiseerd. De organisatie ´VVE´s met energie´ en de VVE (Vereniging van eigenaren) ‘De Delft’ organiseerden samen een workshop over duurzameplannen en VVE´s. ‘De Delft’ heeft een groot aantal duurzame plannen zoals het opwekken van energie middels zonnepanelen. Hoe gaat dat in de praktijk … ? Hoe krijg je je buren zover … ?

 

Zonneboilder en zonnestroom
Bewoner Ardo de Graaf organiseerde de workshop ‘zelf een zonneboiler bouwen’ waarin hij demonstreerde hoe simpel het is duurzaamheid toe te passen in de prakijk. Deelnemers mochten ook zelf aan de slag met een demo boiler. De derde workshop ging geheel en al over de nieuwe vinding Herman de zonnestroomverdeler. Een apparaat die het mogelijk maakt om gezamenlijk zonnestroom op te wekken maar wel de verdeling tussen de bewoners goed en duidelijk te verdelen.

 

Duurzaam verbouwen
Niek van Vliet nam een flinke groep mee naar zijn huis om de hoek dat hij de afgelopen jaren geheel ‘cradle to cradle’ en dus zeer duurzaam verbouwd heeft. Het bijzondere is dat de woning geheel aan de binnenkant is aangepakt. De woning is nu compleet ‘energieneutraal’ (en dat spaart aardig wat aan kosten uit!).

 

Fantastische start
Al met al een feestelijke en leerzame dag en een fantastische start voor het team nieuwe milieucoaches die de komende maanden hard aan de slag gaan in hun eigen buurt en wijk.

Meer informatie over de cursussen Milieucoach: www.opzuinig.nl