Meer weten over: Energie besparen, financiering, websites, verbouwen en zonnepanelen

Energie besparen

Energiebesparen kan op vele manieren

Door de thermostaat een paar graden lager te zetten, apparaten uit te zetten in plaats van ‘standby‘ of door het nemen van kleine maatregelen niet zoveel kosten zoals radiatorfolie te gebruiken achter de radiatoren of tochtstrips aan te brengen. Waterbesparende douchekoppen besparen niet alleen op water maar ook op gas (of elektriciteit).  Maar ook door op de energielabels te letten van huishoudelijke apparaten of door zuiniger te wassen. Bespaartips kun je vinden op onze ‘meetlat‘.

Ook grotere maatregelen zijn mogelijk, zoals gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en (drie)dubbelglas.

Overstappen?
Energieprijsvergelijkers adviseren consumenten om niet over te stappen naar een andere energieleverancier. Normaal gesproken is december juist dé maand om over te stappen, maar dit jaar zit er door de energiecrisis en het daardoor magere aanbod weinig beweging in de markt.

De energieprijzen zijn enorm gestegen. Veel consumenten merken dat in de portemonnee. Wat is er aan de hand? En waar doe je verstandig aan als je contract nu afloopt? De Consumentenbond beantwoorden de meest gestelde vragen. Lees HIER verder op de website van de Consumentenbond. Met meer informatie over het energieprijsplafond.

Financiering

Bent u woningeigenaar en heeft u vanaf 15 augustus (2019) voor uw woning minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Dit doet u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Meer informatie over subsidies kunt u vinden op de website van Milieucentraal: subsidie energiebesparing eigen huis en www.verbeterjehuis.nl. Wilt u als Vereniging van Eigenaren (VvE) energie besparen in uw gebouw en appartement(en)? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aan. Ook dit doet u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

euro-tekenHuis isoleren? Krijg tot 10.000 euro subsidie
Ga je binnenkort je huis isoleren en ben je van plan om minstens twee grote maatregelen te treffen? Vanaf september kunnen woningeigenaren weer gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Daarvoor stelt de overheid 84 miljoen euro beschikbaar >>> HIER <<< de link met meer informatie.

De subsidie is bedoeld om meer mensen te stimuleren om energiebesparende isolerende maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie en gevelisolatie of het plaatsen van hoogrendementsglas (HR++). Per woning kun je maximaal 10.000 euro subsidie krijgen. Als woningeigenaar kun je ongeveer 20 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen, op voorwaarde dat je de werkzaamheden door een deskundig bedrijf laat uitvoeren.

VvE’s kunnen nog gebruikmaken van deze regeling tot en met 31 december 2022, kijk voor meer informatie op op de website van de RVO: www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh 

Warmtefonds
De Rijksoverheid heeft een Warmtefonds in het leven geroepen. Met Het Warmtefonds wil men maandelijkse kosten van particulieren eigenaren voor de financiering van verduurzaming verlagen en ervoor zorgen dat zo veel mogelijk kan worden gefinancierd met de maandelijkse besparing op de energierekening. Met ingang van 3 februari 2020 komen in het Warmtefonds leningen beschikbaar met een looptijd van 20 jaar.  Door te kiezen voor een langere looptijd wordt het maandbedrag lager en is het voor meer woningeigenaren en VvE’s financieel aantrekkelijk om duurzame maatregelen te nemen. Daarnaast kunnen dan ook VvE’s vanaf 8 appartementen gebruik maken van de VvE Energiebespaarlening.

Rotterdam
Ook op de website www.rotterdamenergiebesparing.nl van de gemeente Rotterdam vindt informatie over het energiezuiniger maken van uw woning en Rotterdamse regelingen. Kijk >>> HIER voor alle subsidies en financieringen op een rij.

In Rotterdam is er ook een groenedaken en een waterbergingssubsidie mogelijk. Lees er >>> HIER <<< meer over.

TIP! Veel praktische informatie is te halen en er is veel te zien aan (isolatie)materialen in de woonwijzerwinkel op Heijplaat. 

Weblinks:

Winkels / websites

Natuurlijk zijn veel besparings – en duurzame (bouw)materialen te koop bij de betere klussenwinkels en de bekende grote doe-het-zelf warenhuizen. Je kunt eens een kijkje nemen in de Woonwijzerwinkel (op Heijplaat in Rotterdam) waar veel energiebesparende en isolerende materialen staan uitgestald! Ook de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde is een prima plek om meer (onafhankelijke) informatie te halen over duurzame materialen en maatregelen. Je vindt de Duurzaamheidswinkel in Winkelcentrum Keizerswaard, Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam (naast Intertoys en tegenover Kippie).

Er zijn ook enkele webshops zoals. Hieronder een greep uit het aanbod op internet:

www.woonwijzerwinkel.nl
www.energiebespaarshop.nl
www.Eco-logisch.nl
www.ecomondo.nl (energiebesparing)
www.groene-energiewinkel.nl

Verbouwen

Gebruik bij het verbouwen van uw woning zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen. Deze hebben een langere levensduur en sparen daardoor het milieu. Dit voorkomt dat u te snel weer moet verbouwen.

buurman2Lees over duurzame klussen: Milieucentraal over duurzaam klussen

Bekijk de filmpjes van onze GroeneKlusjesMan over vloerisolatie met themokussens, het isoleren van de zolder.

Ga naar onze pagina ‘financiering‘ voor meer informatie over leningen en subsidies.

CHECK!

Op de website ‘verbeter je huis‘ kun je een check doen. Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger en duurzamer? Het is een onafhankelijke website van  Milieucentraal en de rijksoverheid.

Weblinks:

Zonnepanelen

Stroom uit zonlicht is duurzaam omdat bij de productie van elektriciteit geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrijkomen.

Inmiddels zijn er Nederland meer dan duizend aanbieders van zonnepanelen actief. Het is een hele klus om hieruit te kiezen. En, is uw dak wel geschikt? Waar moet u echt op letten bij de aanschaf? Hoe vindt u de beste deal?
Milieucentraal geeft u een klein steuntje in de rug. Lees HIER meer over de aanschaf van zonnepanelen.

Wilt u onafhankelijk advies op maat dan kunt u ook bij Milieucentraal terecht op de Advies op maat website. Het invullen van dit gratis Advies op Maat van Milieu Centraal kost enkele minuten. Daarna weet u of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo ja: Hoeveel panelen passen er dan op? Wat kost het? Hoeveel kunt u besparen op uw elektriciteitsrekening? Zonnepanelen.groen.1

Nog een aantal ‘zonnetips’ voor u op een rij:

  • Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij de gemeente of kijk op Omgevingsloket.
  • Zorg bij installatie van zonnepanelen bij voorkeur voor ventilatieruimte tussen de panelen en het dak, en rond de omvormer. Zo voorkomt u dat ze teveel opwarmen en daardoor minder efficiënt werken. Zonnepanelen zijn ook goed te combineren met een groendak.
  • Milieu Centraal heeft een handige checklist gemaakt voor het gesprek over de offerte; daarin vind je nog meer aandachtspunten.
  • Wil je gratis Advies op maat of meer informatie over warm water op zonne-energie? Kijk dan op Zonneboiler.
  • Sinds kort kun je als particulier de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

(Bron tips: Milieucentraal)

Weblinks naar:
Informatie over de koop van zonnepanelen
Advies op maat
Zonneboiler
Btw op zonnepanelen terugvragen

Mist u iets? Heeft u meer tips? Mail ons op: info@rotterdamsmilieucentrum.nl