Komend jaar zijn er geen cursussen Milieucoach meer. De afgelopen 12 jaar ontving het Rotterdams Milieucentrum een financiele bijdrage van de gemeente Rotterdam. Vanwege de aanbestedingsregels kan de gemeente het programma helaas niet meer van een budget voorzien. De activiteiten zoals de cursussen, de energiecafés  en de E.kasten in wijkgebouwen zijn dan ook gestopt. 

Na 12 jaar komt er dus een eind aan de cursussen milieucoach, de wijkvoorlichtingen die werden georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum.

De cursussen milieucoach werden sinds 2010 georganiseerd in Rotterdam. Ruim achthonderd bewoners werden opgeleid tot milieucoach. Bewoners die in hun eigen netwerk aan de slag gingen met kleine (voorlichtings)bijeenkomsten in wijkhuizen, buurthuiskamers, ouderkamers van basisscholen, bij de sport – of buurtvereniging maar ook in kerken en moskeeën. Het was een praktische cursus van 4 cursusbijeenkomsten over energiebesparen en duurzaamheid in eigen huis met veel aandacht voor hoe je deze informatie kan overbrengen.

Een aantal milieucoaches ging ook aan de slag binnen hun eigen huurcomplex of Vereniging van Eigenaren. De spin-off van de cursus was dan ook groot. De Rotterdamse milieucoaches speelden een belangrijke rol bij het uitdelen van de 15.000 energieboxen in de wijken in 2022.

De Milieucoaches maakten gebruik van een e.koffer met demonstratiemateriaal, de besparingsmeetlat en de opZuinig!-quiz. De cursus Milieucoach was ook uiterst geschikt voor leden van Vereniging van Eigenaren (VVE) en huurders – bewonersgroepen! Vanuit de cursus Milieucoach werd ook een cursus specifiek voor VVE’s georganiseerd.

Ook leidde het Milieucentrum trainers op. Deze trainers organiseren weer nieuwe bewonerscursussen in de stad.

De Rotterdamse aanpak met milieucoaches werd ook landelijk opgepikt. Lees meer over de Rotterdamse aanpak op de website van HIER opgewekt >>> ‘Energiearmoede, de aanpak van onderop‘. Ook diende de Rotterdamse aanpak als een van de inspirerende voorbeelden in de brochure van de Participatie Coalitie >>> Hoe krijg je mensen mee in de energietransitie?.