Misschien is het een voor de hand liggende energiebespaartip? Maar was altijd met een volle trommel. Volle in plaats van halve wasjes draaien levert zo’n €20 per jaar op.

Wasmachines

Er zijn wasmachines met een knop voor halve belading, maar deze vallen in de praktijk tegen. Een andere populaire energiebespaartip is het wassen op een lagere temperatuur. Maak er een gewoonte van om op 30 of 40 oC te wassen, hoger is vaak niet nodig om een was schoon te krijgen. Wassen op 30 oC in plaats van op 60 oC scheelt zo’n € 60 per jaar.  Een andere tip is: sla het voorwasprogramma over. Dit is meestal niet nodig. Net als wassen op 95oC. Kies ook liever voor een katoenprogramma dan een synthetisch programma. Het katoenprogramma is zuiniger als de trommel vol zit. Een zuinige wasmachine kopen kan ook veel energie besparen, weblink: Vergelijk wasmachines en bekijk welke wasmachine zuinig met water en energie is.

Wasmiddel

Er zijn tegenwoordig ook machines met wasprogramma’s met koud water, zo’n 20oC. Daarmee valt dus nóg meer energie te besparen. Ook zijn er wasmiddelen die geschikt zijn voor wassen op lagere temperaturen. Wassen op lagere temperaturen is dus een echte energiebespaartip, maar was toch eens in de zoveel tijd op 60 oC om zo bacteriën te doden die zich hebben opgehoopt in de machine.

Hotfill

Wilt u toch op hoge temperaturen wassen? Dan is het wellicht de moeite om een wasmachine met hotfill aan te schaffen. Je sluit de wasmachine dan rechtstreeks aan op de warmwaterkraan en het verwarmingselement in de wasmachine hoeft dus geen overuren te draaien. Volgens Milieu Centraal kun je met hotfill tussen de 10% en 35% energie besparen (€ 10 tot € 40 per jaar aan energiekosten). De besparing op het elektriciteitsverbruik van de wasmachine kan oplopen tot wel 80%, maar daar staat een hoger gasverbruik tegenover, tenzij het warmwater afkomstig is van zonneboiler of warmtepomp. Hoeveel besparing per saldo overblijft, hangt af van het tapwaterrendement van het toestel dat warm water levert. Een hotfill-wasmachine kost vaak wel meer dan een zonder hotfill. Je bent daarom niet altijd voordeliger uit.

Centrifugeren

Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, bekort de droogtijd en scheelt dus energie. Maar een extra hoog toerental is niet nodig, want wasmachines met een maximaal toerental van 1200 of 1400 doen het net zo goed als die met 1600 toeren. Let vooral op het energielabel voor droogresultaat als u een wasmachine koopt, dat is belangrijker dan het toerental

Drogen

De wasdroger neemt al gauw zo’n 7% van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden voor haar rekening! De beste manier om energie te besparen is om er geen of de droger zo weinig als mogelijk te gebruiken. Dus terug naar de waslijn… Gebruikt u een wasdroger zorg dan voor een volle droogtrommel. Koop een wasdroger met dezelfde capaciteit als de wasmachine, dan kun je altijd een volle trommel was drogen.

De wasdroger is een echte energieslurper, dus de beste energiebespaartip die we kunnen geven is: gebruik geen wasdroger en hang de was uit als je er plaats voor hebt. Door een waslijn te gebruiken in plaats van een droger, kan een gezin €80 tot €110 per jaar aan elektriciteitskosten besparen. In de wasdroger hopen pluisjes en stofjes zich op en dit heeft een negatief effect op het energiegebruik. Je kunt dus al simpel energie besparen door na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken. Programmagestuurde drogers gaan efficiënter met energie om dan tijdklokdrogers.

Vergelijk zelf welke wasdroger zuinig uit de test kwam wasdrogertest. Zet de wasdroger ook echt uit als je hem niet gebruikt. Dus let op of alle lampjes wel uit zijn.