Hoeveel besparen met een energiezuinige ijskast of (af)wasmachine?
Op veel apparaten zit het Energielabel. Met dit label kunt u in één oogopslag zien of het apparaat energiezuinig of -onzuinig is. Soms zijn zuinige apparaten iets duurder in aanschaf maar u verdient de extra kosten vaak terug door een lagere energierekening.

Europees
Het Energielabel is door de Europese Unie verplicht. Het geeft met letters (A tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) informatie over het energieverbruik van een apparaat.

Het label zit op de volgende apparaten:

• afwasmachines,
• airconditioners,
• koel- en vriesapparatuur,
• ovens,
• verlichting,
• wasdrogers,
• wasdroogcombinaties,
• wasmachines.

Een winkelier is voor bovenstaande apparaten verplicht om het energielabel op de aangeboden apparaten te tonen. Als u een apparaat wilt kopen, kunt u in de winkel meteen zien of het apparaat dat u wilt aanschaffen energiezuinig of -onzuinig is. Sommige energielabels geven ook nog andere informatie. Zo vermeldt het label bij vaatwassers en wasmachines ook het waterverbruik.

Hoe komt een apparaat aan een label?
Hoe komt een apparaat aan een energielabel?
De gegevens die op het energielabel staan zijn wettelijk vastgelegd. De metingen vinden altijd plaats onder standaard omstandigheden, zodat de resultaten van verschillende apparaten met elkaar te vergelijken zijn. Zo wordt bij een wasmachine altijd gemeten hoeveel energie dit apparaat gebruikt voor een katoenwasprogramma op 60 graden bij volle belading.

Strookje
De fabrikant voert de meting zelf uit. De gegevens komen op een strookje te staan, dat de fabrikant met het apparaat meelevert aan de winkelier. De winkelier plakt dit strookje op het label, waarna het kan worden aangebracht op het apparaat. De Belastingdienst Holland Midden controleert of winkels de etiketten aanbrengen op de apparaten. Daarnaast koopt de dienst jaarlijks ongeveer 150 apparaten. Deze worden getest om na te gaan of de door de fabrikant opgegeven gegevens kloppen.

Andere apparaten
Sommige elektrische apparaten zoals bijvoorbeeld televisies of computers hebben geen Energielabel. Ook bij deze apparaten is het zinvol om bij aankoop en het gebruik van de apparaten op het energieverbruik te letten. Meer informatie over hoe u bij deze apparaten energie kunt besparen vindt u bij Milieu Centraal op de pagina Apparaten kopen en gebruiken.

Andere labels voor energieverbruik
Naast het bekende energielabel, zijn er nog andere labels die iets zeggen over energieverbruik van apparaten, waaronder het Amerikaanse Energy Star, het Europese Ecolabel en het Zweedse TCO. Energy Star kunt u tegenkomen op kantoorapparatuur zoals PC’s, beeldschermen, printers, faxen en kopieerapparate, het stelt eisen aan het energieverbruik van apparaten, onder meer in de stand-by stand. Ecolabel stelt eisen aan energie-en watergebruik en is in Nederland alleen op enkele vaatwassers te vinden. TCO wordt in Nederland vooral gebruikt bij kantoormeubilair, computers en randapparatuur.

Uitgebreide informatie daarover staat op Keurmerk elektrische apparaten op de website van Milieucentraal.

Klik op www.energielabel.nl voor mee informatie. Ook over labels voor woningen, auto’s.
Het energielabel is een middel om consumenten in één oogopslag te informeren over het energieverbruik van apparaten, auto’s en woningen. Hiermee zijn consumenten in staat om zuinige aankopen te onderscheiden van onzuinige.