Maandagochtend 29 juni overhandigde milieuwethouder Rik Grashof ‘Dat Levert Wat Op certificaten’ aan 193 vrouwen uit de Rotterdamse Tarwewijk in wijkgebouw de Graanschuur. Wat begon met de opleiding van 11 milieucoaches resulteerde in 193 deelneemsters aan de ‘dat levert wat op!’ lessen. De lessen werden vooral bij mensen thuis gegeven. De vrouwen uit de Tarwewijk weten nu hoe ze op energie en water kunnen besparen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee! Het project werd bekostigd uit o.a. de ‘Vogelaargelden’ en is dus een van de projecten in het kader van de Krachtwijken. >>>

Tarwewijk.1

Maandagochtend 29 juni overhandigde milieuwethouder Rik Grashoff ‘Dat Levert Wat Op certificaten’ aan 193 vrouwen uit de Rotterdamse Tarwewijk in wijkgebouw de Graanschuur. Wat begon met de opleiding van 11 milieucoaches resulteerde in 193 deelneemsters aan de ‘dat levert wat op!’ lessen. De lessen werden vooral bij mensen thuis gegeven. De vrouwen uit de Tarwewijk weten nu hoe ze op energie en water kunnen besparen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee! Het project werd bekostigd uit o.a. de ‘Vogelaargelden’ en is dus een van de projecten in het kader van de Krachtwijken. >>>

Op de foto’s de milieucoaches die ieder een stapeltje certificaten krijgen uitgereikt voor hun ‘leerlingen’Foto’s: Karin Oppelland

Milieucoaches
Een groep van 11 vrouwen werd in maart/april tot milieucoach opgeleid. De cursus milieucoach werd gegeven door docenten van SME advies. In zeven bijeenkomsten kregen de vrouwen veel informatie over energie – en waterbesparing, duurzaamheid en afval. Ook kregen zij les in het overbrengen van deze informatie aan anderen. Het concept van ’train – de – trainer’ van SME werd hierbij gebruikt. HetRotterdams Milieucentrum (RMC) begeleidt het project. Projectleider van het RMC Mohamed Hacene:‘Het doel van het project is ruim gehaald! In totaal hebben er 193 vrouwen meegedaan aan de lessen die door de 11 milieucoaches werden gegeven.’ Een financiële bijdrage voor het project kwam uit de pot participatiegelden van de Deelgemeente Charlois en die pot wordt ‘gevoed’ met ‘Vogelaargelden’.

IMG_5076Tussen de oren
Wethouder Rik Grashoff is blij met dit soort wijkprojecten. ‘Energiebesparing moet ook tussen de oren van de bewoners gaan zitten. We moeten niet alleen bezig met de industrie en de haven maar ook met activiteiten in de wijken’, aldus de wethouder. ‘193 vrouwen in de Tarwewijk gaan nu van start met energiebesparing en die vertellen het ook weer verder. Als in alle deelgemeenten dergelijke projecten van de grond zouden komen dan slaan we een enorme slag in de besparing van CO2 uitstoot!‘ steldeGrashoff.

MilieuDivers
Al drie jaar organiseert het Rotterdams Milieucentrum activiteiten in de Tarwewijk (deelgemeente Charlois). Het begon allemaal met wijkbijeenkomsten waar de videodocumentaire ‘Cineac Nador’ werd getoond en gepraat over luchtkwaliteit, klimaat, duurzaamheid. Na de wijkbijeenkomsten organiseerde het RMC cursussen en workshops over duurzaamheid en energiebesparing. Langzamerhand ontstond er in de Tarwewijk een ‘milieugroep’ vanuit de vrouwen die actief waren rond de stichting Cleo Patria.

Projectleider Mohamed Hacene van MilieuDivers: ‘Toen Senternovem met het plan kwam ‘Vogelaargelden’ in te zetten om meer met milieu en energiebesparing te doen in de Tarwewijk was het niet moeilijk om voor de cursus milieucoach direct een aantal vrouwen actief te krijgen. De afgelopen jaren hebben we vanuit het milieucentrum al een flink aantal activiteiten op het gebied van milieu georganiseerd in deze wijk.

Excursie
Dinsdag 19 mei gingen ruim 70 vrouwen van de groep op excursie naar de duinen in Hoek van Holland. Het animo was zo groot dat de bus te klein was. In klimaatcentrum de Zeetoren werd de groep ontvangen door de medewerkers van Stichting Ark . De deelneemsters kregen een natuurexcursie van ervaren natuurgidsen. ‘De vrouwen hebben kennisgemaakt met de geweldige natuur van de Hoekse Duinen. Het was een rijke ervaring die een belangrijke bijdrage zal leveren aan kennis die de groep al had. Energiebesparing werd ineens in een breder kader gezet in het Klimaatcentrum.‘. aldus Mohamed Hacene, ‘De deelneemsters kijken nu ook op een heel andere manier naar de natuur. Op een positieve en meer duurzame manier. zegt Hacene. (zie voor de foto’s van de excursie, courant no. 43).

Weblinks naar de projectpartners:
SME advies
Senternovem
www.rotterdamsmilieucentrum.nl