Zaterdagmiddag 25 november (2017) is het 7de Energiecafe010. Om 13.00 uur bent u welkom in de Nieuwe Banier aan de Banierstraat 1 in Rotterdam. Aanmelden kan via info@milieucentrum.rotterdam.nl. We doen ook weer de opzuinig-quiz en er zijn diverse workshops over energie. Na afloop is er volop gelegenheid met elkaar te praten en na-te-borrelen.

De workshops:

Workshop “Het dak op”
Want is uw dak toe aan vervanging of een opknapbeurt? Dan is deze workshop iets voor u! Architecte Corine Erades (Blijstroom) heeft voor elk dak een goed idee. Of u nou van de zon wilt genieten of juist energie wilt besparen, een groen dak met waterbuffer of een oogstbaar dak of een energiedak; er is een heleboel mogelijk. En hoe pakt u dat aan? Ook de beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden komen langs. Neem vooral een foto of een plattegrond van je dak mee!

Workshop “Rekenen met energie”
Hoe zit het ook al weer met kWh en Joule? Wat is het verschil tussen energie en vermogen? Hoeveel verbruikt een huishouden, waarom is energie zo duur, waar begin u als u wilt besparen? In de workshop Rekenen met Energie van Frans Debets worden deze vragen beantwoord en wordt geoefend met Begrippen en Eenheden. Ieder energiecafé is deze workshop een hit!

Workshop VVE’s met energie
Het verschil in energiegebruik tussen leden van de Vereniging van Eigenaren (VVE) is vaak groot. Voor een groot deel is dat verklaarbaar uit verschil in het gebruik van de woning. Voor een deel is dat ook afhankelijk van de positie van de woning in het gebouw. Als VvE leden energie willen besparen door het isolatie van dak, vloer, gevel of het glas is daar altijd een collectief besluit voor nodig. Ook als bewoners op een andere manier energie willen opwekken. (zonnepanelen, warmtepomp etc.) moeten ze dat overleggen met de buren. Voordeel is wel dat de inkoop een stuk goedkoper kan. In de workshop van Mimi Slauerhoff (Platform31/Energiesprong) wordt ingegaan op hoe VvE’s tot een gezamenlijke beslissing kunnen komen om te investeren in het verduurzamen van hun gebouw? In de workshop ook veel voorbeelden van VvE’s die dit al doen. Toelichting op subsidies en leningen die VvE’s nu heel makkelijk maken (woonlasten neutraal?) en vooral ruimte voor vragen van de deelnemers.

Workshop Van het gas af!
Maar kan dit ook bij mijn huis? Welke stappen kan ik nemen om dit te realiseren? Moet ik dit wel doen ook met mijn woning? Kan dit wel bij mijn huis en zo ja tegen welke kosten? Elke woningeigenaar heeft deze vragen over zijn pand. In deze workshop leert u welke verplichtingen op u afkomen en welke maatregelen u kan nemen. Dit zijn verplichtingen van de rijksoverheid, maar soms ook vanuit de maatschappelijke eisen. Daarbij moet natuurlijk rekening gehouden worden dat de waarde van het pand niet achteruit gaat, maar liever zelfs meer waard wordt. Het binnenklimaat moet erbij ook verbeterd worden. Aan het binnenklimaat worden immers steeds zwaardere/strengere eisen gesteld. Welke technische mogelijkheden zijn er? Wordt het waterstof of batterijen? Of moet ik echt met hout gaan slepen en een houtkachel plaatsen. Daar geeft de overheid immers subsidie op. Kan dat in mijn pand wel? Een warmtepomp kan die ook warmtapwater verzorgen? Moet ik een WKO (=warmteopslag in de bodem) realiseren? Hoe moet ik beginnen? Welke maatregel moet ik als eerste nemen en welke maatregel daarna? Dat alles leert u in deze workshop. Piet Meijer (Meijer energie – en milieumanagement) schetst ons een toekomstbeeld. Ook energieopslag in accu’s zou een oplossing kunnen zijn.

Workshop Iso-leren
Drie van de vier woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Een gemiste kans! Want goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening, meer comfort en is beter voor het milieu (minder uitstoot!). Wat kun jij doen om de isolatie van je huis te verbeteren? Waar te beginnen? Wat kost het? Zijn er subsidiemogelijkheden (voor eigenaren)? Wat kun je als huurder doen? De workshop wordt georganiseerd door VVE010 (het steunpunt voor Verenigingen van Eigenaren in Rotterdam).

Energiecafé010
In de Nieuwe Banier
Banierstraat 1 (tram 4, uitstappen Walenbugerweg (lopend 10 minuten: neem achterzijde Centraal Station richting Schiekade – hier oversteken naar de Teilingerstraat – voor het viaduct naar links)
Rotterdam
Zaterdag 25 november
13.00 uur
Aanmelden: info@milieucentrum.rotterdam.nl
(Wilt u meelunchen vanaf 12 uur, kunt u dat dan vermelden in uw mail?).