Duurzaam inkopen en koken

Gezond en gevarieerd maar let ook op het milieu!

Duurzaam koken? Niet alleen gezond en gevarieerd maar let ook op het milieu!

Veel van het eten dat we in de winkel kopen komt van ver weg. Het wordt hier naar toe gebracht in vliegtuigen, schepen of met auto’s. Dit vervoer zorgt voor een hoop uitstoot van co2 en fijn stof. Als we kiezen voor voedsel uit onze omgeving (bijvoorbeeld uit Nederland of zelfs uit de buurt van Rotterdam) zorgen we voor minder uitstoot van gassen en fijnstof door vliegtuigen, schepen en auto’s.

In de winkels liggen groentes en fruit die in kassen gekweekt worden omdat het in de herfst en winter hier te koud is. De kassen worden met gas warm gestookt. Als we vooral groentes en fruit eten die niet in kassen groeien besparen we daarmee ook veel uitstoot. In de winter eten we dan andere groentes dan in de zomer.

Lees meer hierover op:
www.voedingscentrum.nl

Zuinig koken?
Zet het eten met zo weinig mogelijk water op.
Gebruik zo klein mogelijke pannen.
Doe altijd de deksel op de pan.
Zet het gas lager zodra het water kookt.
Zorg ervoor dat de gasvlam onder de pan blijft.
Kook met een snelkookpan dan is het eten sneller gaar.