Recycle stickerHoe zit het met afvalscheiden in Rotterdam?

De containers voor plastic verpakkingen en metalen, zoals blikjes en drankpakken, (PMD) zijn begin 2020 van straat weggehaald. Ze zijn niet meer nodig, omdat via een speciale installatie PMD-afval wordt gescheiden van het restafval. Dat is effectiever dan thuis scheiden en ook nog eens makkelijker. PMD-afval mag vanaf nu dus bij het restafval in de gewone vuilniszak. Dit betekent niet dat er niks meer met de verpakkingen gebeurt. Integendeel: door PMD achteraf uit het restafval te halen, kan juist méér PMD worden gerecycled. Rotterdammers scheiden ongeveer twee kilo PMD per inwoner, per jaar, dat is 7 % van het totale PMD-afval. De installatie van afvalenergiebedrijf AVR maakt het mogelijk 75 % van de plastic verpakkingen, blik en drankpakken uit het restafval te halen en alsnog te recyclen. Hiervan worden bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed gemaakt.

Hoe werkt de scheidingsinstallatie?
Een magneet haalt eerst alle ijzerhoudende materialen eruit. De rest komt op de schudzeef terecht. Hier wordt het afval gescheiden op grootte. Op de volgende installatie stuiteren de driedimensionale producten, zoals drankpakken, naar beneden. De rest gaat omhoog. Een infrarood scanner scant het restafval dat voorbijkomt. Lucht blaast folies, plastics en drankpakken uit het restafval. Het PMD-afval is nu gescheiden van het restafval.

Ander afval wél scheiden
Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft wél belangrijk. Dit afval wordt apart ingezameld. In de fabriek kunnen deze grondstoffen niet goed genoeg uit het restafval worden gehaald.

Groente tuin en fruit afval
Ook GFT (Groente Tuin en Fruitafval) wordt in de meeste Rotterdamse wijken niet huis aan huis opgehaald. Lees HIER meer over GFT. afval.1

Milieuparken
U weet natuurlijk dat grofvuil, batterijen, (klein) chemisch afval, verfresten maar ook hout, bouwafval, tuinafval etc. apart moeten worden ingeleverd bij de milieuparken van Stadsbeheer (voorheen ROTEB). Batterijen, klein chemisch afval, verfresten kunt u niet zomaar in de vuilniszak of container doen. Er zitten stoffen in die zeer slecht voor het milieu zijn. Lees HIER meer over dit chemische afval … Voor het grofvuil kunt u ook een ophaal afspraak maken met de gemeente. Via deze pagina: grofvuil wegbrengen/laten ophalen.

Frituurvet
Oud frituurvet of – olie kunt u inleveren bij een groot aantal supermarkten of bij de milieuparken. Dit vet en olie kan worden hergebruikt als brandstof en het is heel slecht als het in het riool terecht komt. Die raakt verstopt door al dat vet. Maar ook schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, maandverband, tampons, condooms en kattenbakgrit NIET door de wc – gootsteen heenspelen! Kijk op www.rotterdam.nl/nietinhetriool voor meer informatie of lees de folder.

afval.2Glas en oude kleding
Ook glas kunt u apart inleveren. Hier staan speciale glascontainer voor in uw wijk en bij de meeste grotere supermarkten. Hier vindt u vaak ook ´kledingcontainers´ om oude kleding en schoenen in te doen. Doe de oude spullen wel altijd in een goed dichtgebonden zak.

Voor meer Rotterdamse afvalinformatie kijk op:
www.rotterdam.nl/afval